על שלושה מתאמנים העולם עומד. זה שיודע מה הוא רוצה – ויודע איך להשיג את זה, זה שיודע מה הוא רוצה – אבל לא יודע איך להשיג את זה, וזה שלא יודע מה הוא רוצה – ובוודאי שלא יודע איך להשיג את זה ומה זה "זה" בכלל.
כבר יצא לי לדבר כאן בבלוג על הנחת הפער או חוסר שביעות רצון כמו שקראתי לזה. בפוסט ההוא הזכרתי שהנחת העבודה באימון אישי היא שבהכרח המתאמן מגיע עם תחושה של חוסר שביעות רצון ממשהו, חוסר שקט או אי נוחות – והרי אחרת הכל אצלו היה מושלם ושליו ומלכתחילה הוא לא היה רוצה לייצר שינוי בחייו ולא היה מגיע לאימון אישי.
כל המתאמנים חשים בפער בחיים, תקיעות או חוסר מסויים שעליהם הם היו רוצים לעבוד, ועל כן פונים לתהליך של אימון אישי.
אם אתן את הדוגמה ההפוכה של אדם שיודע מה הוא רוצה, וגם כן יודע איך לעשות את זה, ויש לו את כל המשאבים הדרושים, והוא בעל מוטיבציה גבוהה, ולמעשה כבר פועל ועושה את כל מה שצריך להעשות בשביל להגשים את המטרה שלו, אז יאללה – שישחק אותה, ואין הוא זקוק לעזרה מקצועית כמו מאמן אישי.
כאן אתייחס לאנשים שלמרות היותם יצירתיים, בריאים ובעלי משאבים, יש משהו שעומד בניהם ובין אותו מימוש עצמי מיוחל. הם אנשים שממוקדים יותר או ממוקדים פחות ויש להם משהו גדול משותף אחד – הם כולם נמצאים בנקודת זמן שבו הם מבקשים לעצמם שינוי.
הטיפוס הראשון – זה שיודע מה הוא רוצה ויודע איך להשיג את זה:
הסוג הזה של המתאמן מגיע לאימון עם תכנית, הוא כבר יודע מהי המטרה שהוא רוצה להשיג והוא מבקש רק דחיפה קטנה, לפעמים זה רק שיקוף הוגן או מישהו שיעזור לו עם בניה של לוחות זמנים וכדומה.
בחלק מהמקרים התהליך של אותו מתאמן בהחלט ייסוב סביב אותה מטרה ראשונית, אבל לפעמים יכול להתברר שמדובר במשהו נוסף.
כמו הרבה פעמים באימון המטרה יכולה להשתנות תוך כדי התהליך האימוני. (גם על זה כבר יצא לי לדבר למשל כאן, וכאן). כשיוצאים את הדרך כדי לייצר שינוי בחיים – זה לא מפתיע שמשהו בחיים עשוי להשתנות.
כשהתהליך הוא משמעותי אז המטרה עוברת איזה שהוא זיקוק ובירור, ולעיתים מסתבר שמה שבעצם מעכב את המתאמן לא קשור באופן ישיר לתכנית, אלא מדובר על אלמנט אחר בחיים שלו שבמידה והוא יעבור שינוי שם אז פתאם כל מיני דברים יתחילו להתחבר ולזוז.
אני כמובן לא טוען שכל המתאמנים שמגיעים לאימון עם מטרה ימצאו את עצמם מתאמנים על משהו אחר, אבל בוודאי משהו שם ישתנה ויחשף, וזה יהיה רק לטובה.
הטיפוס הראשון, כמו כולם, רצוי שיגיע לאימון עם ההבנה שהוא הולך לקראת שינוי בחיים, שיפגין אומץ, אותנטיות, ופתיחות לתהליך שאותו הוא מתחיל לעבור.
הטיפוס השני – זה שיודע מה הוא רוצה אבל לא יודע איך להשיג את זה:
סוג המתאמן הזה מגיע לאימון עם תשוקה חזקה למשהו ובדומה לטיפוס הראשון יכול להיות שגם תהיה לו מטרה ברורה ומנוסחת היטב, יש לו רצון ברור לעשות משהו ספציפי, לבנות או להקים משהו, לשנות מקום, ליצור משהו, להגדיל.
הוא מרגיש שהוא מסוגל, הוא יודע שהוא רוצה, ויכול להיות שהוא אפילו כבר הצליח בזה פעם או התחיל לפעול בכיוון, אבל עכשיו זה פשוט לא קורה. הוא רוצה מאד אבל מרגיש שהוא תקוע והוא לא יודע לאן לפנות ואיך.
גם בתהליך כזה האימון יזמין את המתאמן לשים את המטרה על השולחן – אבל בצד לעת עתה, וזאת כדי שיהיה ניתן לעצור רגע ולבדוק במה המתאמן טוב וחזק, מה חשוב לו בחיים וכמובן לאפשר לו לשפוט שוב את מה שהוא באמת רוצה.
במידה והבירור היה עמוק וטוב אז הדרך שהמתאמן צריך ללכת בה פשוט תצוף אל פני השטח. המתאמן יכיר בחוזקות שלו ובערכים שמובילים אותו בחייו והוא יוכל לזקוף קומה ובצעד בטוח יצא את הדרך.
הניסוח המחודש של המטרה שלו יעשה בצורה חכמה, סדורה ומפורטת, והוא ידע באיזה כלים עליו להשתמש כדי לממש אותה.
המתאמן יחזור למטרה שלו כשהוא מכיר את עצמו טוב יותר מאי פעם, יציב יותר ובטוח בדרכו.
הטיפוס השלישי – זה שלא יודע מה הוא רוצה, ולא יודע איך לעשות את זה, ומה זה "זה" בכלל.
כאמור לכל מתאמן יש משהו שקורא לו להתאמן, וגם אם הוא לא יודע מה הוא רוצה הוא בהחלט מרגיש תחושות חזקות של חוסר שביעות רצון בחיים – ואפילו אם זה חוסר שביעות רצון כללי מאד ולא מוגדר.
האימון יזמין את המתאמן להסתכל על החיים שלו בצורה חיובית ומקדמת, ובתהליך הוא ימפה את המצוי והרצוי בחייו ויתרגם את תחושת הפער למטרה. המטרה יכולה להיות הויתית בבסיסה, היא יכולה להיות משהו פשוט כמו "אני רוצה להרגיש טוב עם עצמי" או "אני רוצה להרגיש בטוח יותר".
כמו כל הטיפוסים, תוך כדי שהוא ילמד להכיר את עצמו טוב יותר, וילמד להכיר ביכולות ובעוצמות שלו, הוא ילמד לנווט את חייו על פי הדברים שחשובים לו באמת.
המטרה שלו תתעצב מתוך המקום שאיתו הוא הגיע לאימון, ותלך ותתמקד ככל שהוא יעמיק ויתמסר לתחושות ולרצונות שלו, ואיך שהם משתנים בו לאורך התהליך האימוני.
אחרית דבר
אמנם כמעט כל אחד יכול לעבור תהליך של אימון אישי, אבל כמובן שכל אדם הוא מורכב ושונה מחברו ומגיע לאימון ממקום אחר. בפוסט הזה דיברתי על שלושה סוגים כללים של מתאמנים ומעט על המאפיינים של כל אחד, אבל חשוב לזכור שלכל אחד אתגר משלו ושלכל אחד אימון אחר שיתקדם לפי הקצב והצורה שמתאימה לו.
האימון מזמין כל מתאמן לעבור תהליך משמעותי לשינוי, להתעצם ולממש את חייו על פי הדברים שחשובים לו באמת, וזה לא משנה מה ה"טיפוס" שלו.
איתי קויפמן – מאמן אישי לחיים בתל אביב.